Adrian Albu – portretul candidatului la șefia capitalei

  • 17.10.2023

Materialul face parte din campania de informare lansată de IPN în care prezintă date biografice, informații despre venituri și avere, precum și experiența profesională a candidaților la funcția de primar general al municipiului Chișinău.

Adrian Albu candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului Socialiștilor, al cărui secretar executiv este fostul președinte Igor Dodon.

S-a născut pe 29 aprilie 1983 în municipiul Chișinău. Este căsătorit și are doi copii. În anul 2005 Adrian Albu a absolvit Facultatea de drept de la Universitatea de Stat din Moldova, iar în 2007 a finalizat un master în dreptul economic, tot la USM.

În perioada anilor 2008-2009 a activat în calitate de inspector în cadrul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției, actualul Centru Național Anticorupție. A fost responsabil de examinarea documentelor pentru a identifica ilegalitățile comise în domeniul economic, dar și de prevenirea și combaterea actelor de corupție.

Din 2009 și până în 2011 a fost în funcția de șef sector operativ în cadrul Serviciului Vamal, la fel fiind responsabil de identificarea și prevenirea acțiunilor ilegale. În 2011 revine la CCCEC, unde activează la fel, în calitate de inspector, până în anul 2013. În perioada anilor 2016-2019, a exercitat funcția de consilier al președintelui fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor. Din 2019 și până în 2021 a fost în funcția de secretar general al Parlamentului, iar din 2022 a devenit deputat, el fiind candidat supleant pe listele Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Pentru anul 2022, Adrian Albu declară un salariu de peste 178 de mii de lei primit de la Parlament. Soția sa declară un salariu de peste 118 mii de lei de la Solidarity Fund PL, dar și circa 700 de euro pentru activitatea de expertiză acordată pentru asociația obștească „Rețeaua de dezvoltare a comunităților rurale”. Candidatul a avut un venit în mărime de 8 800 de dolari obținut dintr-un contract de locațiune. La fel, a beneficiat de o indemnizație de peste 28 de mii de lei și de o compensație de peste 89 de mii de lei de la Parlament. Soția sa a ridicat indemnizații de peste 366 de mii de lei de la Casa Națională pentru Asigurări Sociale.

Deputatul deține două terenuri intravilan, unul obținut în anul 2020 în valoare de aproape 70 de mii de lei, iar altul, obținut în 2022, cu o valoare declarată de circa 2 600 de lei. Tot în 2022 a obținut un garaj cu o suprafață de 17 metri pătrați și care ar valora 5 mii de euro.

Familia deține trei apartamente și o casă de locuit. Un apartament a fost dobândit de către soția sa în 2020. Locuința are o suprafață de 130 de metri pătrați, iar valoarea declarată este de 1,2 milioane de lei. Adrian Albu a obținut în anul 2017 un apartament cu o suprafață de peste 78 de metri pătrați, iar valoarea declarată este de aproape 952 de mii de lei. Un alt apartament a fost obținut în 2022. Acesta are o suprafață de aproape 90 de metri pătrați, având valoarea declarată de peste 76 de mii de euro. În același an, candidatul a dobândit o casă de locuit cu o suprafață ce depășește 85 de metri pătrați, iar valoarea este peste 173 de mii de lei.

În 2022, socialistul a mai obținut două alte averi imobiliare. Se precizează doar că una dintre ele are o suprafață de peste 53 de metri pătrați și are o valoare de aproape 67 de mii de lei, iar cealaltă are o suprafață de circa 17 metri pătrați, valoarea declarată fiind de 7 500 de lei.

Din 2018, familia are în proprietate o mașină care ar valora, potrivit declarației, 526 de mii de lei. De asemenea, soția deputatului are 33% cota de participare în SRL „Pomi Group”, dar și peste 54 de mii de acțiuni în SA „Agroprod”.

Anul trecut, Adrian Albu a beneficiat de servicii educaționale, de instruire și formare profesională, de la Liceul teoretic „Prometeu”, valoarea declarată a cărora depășește 60 de mii de lei.

În cadrul lansării sale în campania electorală, Adrian Albu a promis un oraș pe placul fiecărui cetățean: confortabil, verde, incluziv, dar și accesibil pentru fiecare vârstă. A spus că echipa sa vrea să continue lucrurile bune și frumoase începute de ani buni în municipiul Chișinău. A promis să deschidă grădinițe, terenuri de joacă și de sport, dar și să creeze în fiecare sector activități pentru vârstnici. Printre priorități candidatul a mai menționează înverzirea și amenajarea orașului, combaterea ambuteiajelor, eficientizarea sistemului de sănătate și protecție sociale, implicarea cetățenilor în procesele decizionale etc.

Conform tragerilor la sorți, Adrian Albu de la Partidul Socialiștilor urmează să fie cu numărul 10 în buletinul de vot.